Fitte mannen en feestende vrouwen16 juli 2024Later in beeld: m/v-verschillenVoetballen, surfen en de spierballen tonen. De toekomstige hoogbejaarde man is allerminst broos, zo tekenen de bezoekers van tentoonstelling Living looonger. “Fysieke achteruitgang is beangstigend....
Werken en feesten vormt schoone geesten18 april 2017Fictief interview met de eerste vrouwelijke hoogleraar van NederlandIn februari was het 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht en daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd. Naast haar wetenschappelijk...
Faces of ScienceFeest van je handen tot je hersenen11 februari 2020De finale van de Faces of Science wetenschapsquizFaces of Science bestaat vijf jaar en dat vierden we met een lustrum en een wetenschapsquiz met scholieren in NEMO.
70 jaar mensenrechten: tijd voor een feestje?10 december 2018Hoe de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de wereld een stukje beter maaktePrecies 70 jaar geleden accepteerden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hoe staat het nu met de mensenrechten?
Winterse boekentips van onze redactie20 december 2019Winterse boekentips van onze redactieDecember is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? Onze redactie tipt haar favorieten voor onder de boo...
Faces of Science70ste verjaardag Internationale Mensenrechten10 december 2018Een feestje of verdrietige aangelegenheid?Maandag 10 december was het Internationale Mensenrechtendag. Is het 70 jaar later tijd voor feest of juist niet?
Faces of ScienceFaces of Science bestaat 10 jaar!19 januari 2024Het is (nog steeds) feest!In 2013 begonnen de allereerste Faces of Science met het schrijven van blogs. Inmiddels zijn we 10 jaar verder. Wat hebben we allemaal gedaan? En hoe gaan we verder? Lees het allemaal in deze blog!...
'Zonder veehouderij minder ziektes van dier op mens'15 augustus 2023Heel Nederland vegan: ZoönosenDe Nederlandse veehouderij is een bron van zoönosen. Wat als we geen vlees meer zouden eten en produceren in Nederland? We zouden een reductie zien in virussen als het vogelgriepvirus, volgens viro...
Zon, zee en wetenschap6 juli 2023Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieDe zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Speelgoed met een wetenschappelijk tintje24 november 2022Tips van de NEMO Kennislink-redactieDe feestdagen staan weer voor de deur en voor veel mensen betekent dat: cadeautjes. De redactie van NEMO Kennislink helpt graag een handje, en tipt spelletjes en speelgoed met een snufje wetenschap.
'De allergrappigste grappen zitten iets op het randje'30 september 2022Interview over publieksonderzoek naar humorHelpt het gebruik van humor om een serieuze boodschap over te brengen? Dat gaat Madelijn Strick onderzoeken voor het Weekend van de Wetenschap.
Als de oorlog niet meer uit je hoofd gaat26 augustus 2022Als de oorlog niet meer uit je hoofd gaatNederlandse militairen zijn vooral in het buitenland actief als ondersteuning van het lokale leger of tijdens een vredesmissie. Hoewel ze worden voorbereid op de verschrikkingen, houdt 4 tot 9 procent...
Mythes over de prehistorie ontkracht in verfrissend boek8 april 2022Mythes over de prehistorie ontkracht in verfrissend boekTienduizenden jaren geleden waren mensen edele wilden, die in kleine groepjes vredig samenleefden. Toch? Mis! 'Het begin van alles' ontkracht dit soort mythes en levert een ijzersterk boek op.
Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?29 maart 2022Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
De vroegeling in z'n pyjama29 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekVan zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
'Op Blue Monday zit ik in het blauwe licht te zoomen'5 januari 2022'Op Blue Monday zit ik in het blauwe licht te zoomen'Op Blue Monday ‘s avonds in het blauwe licht van je scherm de zoveelste Zoom-bijeenkomst bijwonen. Is dat wel zo slim? Redacteur Erica Renckens gaat het doen, om tijdens The Art of Zoom ee...
‘Databases manipuleren onze identiteit’8 november 2021Interview met filosoof Jos de MulWordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.