Muggenbeet gevaarlijker door opwarming30 november 2022Muggenbeet gevaarlijker door opwarmingMuggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniek21 mei 2020Onderzoekers sporen keverlarven op met afluistertechniekLarven van de rode palmkever richten schade aan op dadelplantages. Onderzoekers hebben een systeem bedacht om smullende larven te detecteren.
Insecten als laatste getuigen1 november 2001Insecten als laatste getuigenIn Nederland en België worden elk jaar tientallen mensen dood aangetroffen. Voor een misdrijf wordt gevreesd… maar het kan ook zelfmoord zijn of een natuurlijke dood. Insecten op het lijk zijn soms...
Kwaliteit bijenonderzoek betwist25 maart 2014Kwaliteit bijenonderzoek betwistAl jaren gaat het slecht met de honingbij. Aangenomen wordt dat hiervoor drie hoofdoorzaken zijn: de varroamijt, pesticiden en een teruggang in biodiversiteit en voedselaanbod. Tijdens een symposiu...
Faces of ScienceFascinatie voor de beesten van de duivel8 februari 2024Fascinatie voor de beesten van de duivelInsecten stonden in de 17e eeuw bekend als ‘beesten van de duivel’. Maria Sybilla Merian veranderde dit met haar boeken en verfijnde platen en zo werd ze een van de grondleggers van de entomologie!