Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
'Houd informatie voor jezelf als je collectieve vooruitgang wil boeken'16 maart 2023'Houd informatie voor jezelf als je collectieve vooruitgang wil boeken'Iemand die altijd alles deelt, staat vooruitgang in de weg. Volgens filosoof Jeroen de Ridder kun je beter informatie een poosje voor jezelf houden.
Een inventieve, maar naïeve geest1 november 2017Recensie van documentaire Bombshell: The Hedy Lamarr StoryHedy Lamarr was ooit een van Hollywoods beroemdste actrices. Maar voor haar geniale uitvinding tijdens de Tweede Wereldoorlog zou ze nooit de eer gekregen hebben die haar toekwam. Dit meeslepende e...
AI brengt mensen samen20 december 2023Samen slimmer: hoe robots menselijk contact versterkenAI kan in de toekomst bij je oma op de bank zitten, of op het bureau van je kind in de klas. Robots kunnen helpen in zorg en onderwijs. Wat voegen robots toe aan zulk menselijk werk, én is AI daar ...
AI in eigen handen19 januari 2024Samen slimmer: toepassingen zonder winstoogmerkBedrijven maken AI-toepassingen met winstoogmerk. Om echt van AI te kunnen profiteren en maatschappelijke problemen op te lossen moeten we vooral samen slimmer zijn.
Lach en leef langer31 januari 2024Springlevend: een positieve kijk op het levenMensen die het leven van de zonnige kant bekijken leven langer en in betere gezondheid. Redacteur Mariska van Sprundel bekijkt wat je zelf kunt doen om je optimisme te trainen.
Grauwe oplossing voor vergrijzing15 mei 2024Filmrecensie ‘Plan 75’Moeten ouderen plaatsmaken voor de jongere generaties, om de maatschappij overeind te houden? De film ‘Plan 75’ onderzoekt deze fictieve extreme aanpak in een sterk vergrijsd Japan.
Faces of ScienceSchizofreen, maar niet alleen28 mei 2024Schizofreen, maar niet alleenNiet iedereen met een psychose is verward. Maar in de media gaat het vaak alleen over schizofrenie na gevaarlijke incidenten. Die aandacht leidt tot vooroordelen en eenzaamheid. Wat kan jij doen?
Bootcamp voor de geest8 november 2024Recensie ‘Waar’ van Wytske VersteegHoe weet je dat ik niet lieg? Met die vraag begint de essaybundel van Wytske Versteeg. Ze laat zien hoe lastig het is om zo’n vraag te beantwoorden. Want hoe weet je nou wat waar is?
Voor je dertigste al in de overgang8 januari 2025Bloed, zweet en tranen: de vroege overgangBij de overgang denk je waarschijnlijk al gauw aan een vrouw van middelbare leeftijd. Maar sommige vrouwen gaan al veel eerder in de overgang. “Dat is heel pijnlijk als je een kinderwens hebt.”
Vijf vragen over hebzucht23 december 2022Vijf vragen over hebzuchtSommigen zien hebzucht als de motor van de economie. Hebzuchtige mensen blijken echter vaker eenzaam en ongelukkig te zijn. Psycholoog Karlijn Hoyer beantwoordt vijf vragen over hebzucht.
Het eenzame lot van de mens in het heelal24 juni 2022Vijf menselijke drama’s in de kosmos: deel 4Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
Van gamen krijg je meer vrienden30 november 2020Van gamen krijg je meer vriendenSinds corona besteden jongeren hun tijd meer aan gamen. Ouders maken zich zorgen, maar is dat wel nodig? Psycholoog Geert Verheijen toonde eerder juist de voordelen van gamen op de sociale ontwikkelin...
Op bezoek op 'verboden eiland' Rottumerplaat8 september 2020Recensie Rottumerplaat – Verboden eiland in de Waddenzee, Barwolt EbbingaStuivend zand, ruziënde vogels en een woeste zee. Barwolt Ebbinge verbleef jarenlang op Rottumerplaat en beschrijft met aanstekelijk enthousiasme hoe onderzoekers het verboden eiland bestuderen.
Wat doet sociale isolatie met onze mentale gezondheid?23 maart 2020Wat doet sociale isolatie met onze mentale gezondheid?We blijven allemaal zo veel mogelijk thuis om de verspreiding van het nieuwe coronavirus af te zwakken. Sociale gewoontes vallen weg, maar de behoefte aan menselijk contact blijft. Wat doet dat met...
Faces of Science'Social distancing' in de oudheid22 december 2020'Social distancing' in de oudheidIn de huidige ‘lockdown’ is één ding soms nog erger dan corona zelf: de eenzaamheid. Ook Cicero, de beroemde Romeinse staatsman, wist goed hoe treurig het gebrek aan een sociaal leven je kon maken.
Faces of ScienceHeel India bedekt onder dikke laag rijst30 december 2015Heel India bedekt onder dikke laag rijstEr was eens een Indiase koning die de uitvinder van het schaakspel wilde bedanken. Dit eindigde in een groot wiskundig probleem. Wat heeft deze legende met mijn onderzoek te maken? De quantumcomput...
Het leven op een schip is ook psychologisch interessant9 maart 2018Het leven op een schip is ook psychologisch interessantDe NICO-expeditie is niet alleen waardevol vanuit biologisch en geologisch oogpunt, maar ook in sociaal opzicht: zet een groep mensen op een plek waar ze niet gemakkelijk ...