Faces of ScienceDe vaccinrace rond COVID-1922 april 2020De vaccinrace rond COVID-19Over de hele wereld doen verschillende farmaceutische bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten onderzoek naar een COVID-19 vaccin. Hoe werken deze bedrijven en hoe verschillen ze van elkaar...
Oud vaccin tegen COVID-1910 september 2020Interview met hoogleraar experimentele interne geneeskunde Mihai NeteaHet kan nog wel even duren voordat er een vaccin tegen corona is. Tot die tijd is het belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Lukt dat door ze te vaccineren met het tuberculosevaccin? Dit ond...
Relativerend rekenen aan Covid-1920 maart 2020Relativerend rekenen aan Covid-19Uit recente cijfers blijkt dat hoogstens 1,4 procent van de coronapatiënten overlijdt. Twee derde van hen is ouder dan zeventig. En om de impact van deze epidemie in proportie te zien, moeten we br...
Faces of ScienceMaakt COVID-19 academische conferenties inclusiever?13 oktober 2020Maakt COVID-19 academische conferenties inclusiever?Een conferentie is net een festival met optredens van internationale academische helden. Maar conferenties zijn niet even toegankelijk. Verandert COVID-19 dat?
Faces of ScienceCOVID-19 detecteren met een ring28 mei 2020COVID-19 detecteren met een ringOnderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) bekijken of we met behulp van een "slimme ring" nieuwe corona-infecties kunnen detecteren.
Faces of ScienceCOVID-19 bestrijden met behulp van data13 april 2020COVID-19 bestrijden met behulp van dataHoe kunnen wiskundige modellen helpen in de coronacrisis? Als datawetenschapper houden dit soort vraagstukken mij nu erg bezig.
Covid-19 gaat over méér dan voldoende IC's31 maart 2020Covid-19 gaat over méér dan voldoende IC'sEen artikel op NEMO Kennislink waarin de impact van het nieuwe coronavirus wordt gerelativeerd, haalde in enkele dagen een kwart miljoen views – en leverde veel reacties o...
Heeft luchtverontreiniging invloed op het verloop van COVID-19?20 oktober 2020Heeft luchtverontreiniging invloed op het verloop van COVID-19?Is het aantal slachtoffers van COVID-19 gerelateerd aan luchtvervuiling? Dat vraagt een van onze lezers zich af.
Wat zegt je DNA over vatbaarheid voor Covid-19?9 april 2020Wat zegt je DNA over vatbaarheid voor Covid-19?Er is nooit veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van infectieziekten. Door de corona-uitbraak rijst nu toch de vraag: waarom worden sommige mensen ernstig ziek en anderen niet of nauwelijks? ...
Zeven vragen over het RNA-vaccin10 december 2020Zeven vragen over het RNA-vaccinDe Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar onderzoek waardoor 'effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19' konden worden ontwikkeld. In 2020 bevroegen we een aantal experts over dit nieuwe vacci...
'Een crisis biedt ook kansen'26 juni 2020Econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
'We krijgen straks een groep patiënten met restafwijkingen aan de longen'15 april 2020Longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
Faces of ScienceWie mag er na corona als eerste op de operatietafel15 maart 2021Het vervolgIn de eerste COVID-19-golf bedachten onderzoekers en ik een wiskundig model om dit te bepalen. Nu zitten we in de tweede golf. Helpt ons operatiemodel?
Faces of ScienceZiekjes in het vliegtuig16 juni 2020Ziekjes in het vliegtuigEr is veel te doen over het gevaar van vliegen in de huidige pandemie. Maar er is meer dan het COVID-19 besmettingsgevaar. De hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt namelijk sterk tijdens een vlucht.
'Zonder veehouderij minder ziektes van dier op mens'15 augustus 2023Heel Nederland vegan: ZoönosenDe Nederlandse veehouderij is een bron van zoönosen. Wat als we geen vlees meer zouden eten en produceren in Nederland? We zouden een reductie zien in virussen als het vogelgriepvirus, volgens viro...
Niet meer de oude na corona5 augustus 2022Steeds meer bekend, maar een oplossing ontbreektNiet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?29 maart 2022Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?14 januari 2022Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?