Faces of ScienceChocoladefonteinen en oude wolven20 februari 2015Chocoladefonteinen en oude wolvenDe 25e editie van CLIN, de jaarlijkse conferentie voor taaltechnologen in Nederland en België, vond dit jaar plaats in Antwerpen. Deelnemers mochten dus uitzien naar Belgi...
'Van chocolade krijg je puistjes'1 november 2013'Van chocolade krijg je puistjes'Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? NEMO Kennislink do...
Alles voor eenmalig gebruik23 mei 2022Alles voor eenmalig gebruikRedacteur Mariska van Sprundel dompelt zich onder in de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Ze merkt dat ze lakser is om groen te leven in de Verenigde Staten. Ze belt met hoogleraar omgevingspsycholo...
Asfalt van de toekomst: duurzamer en slim15 januari 2021Asfalt van de toekomst: duurzamer en slimAsfalt werkt goed als materiaal om overheen te rijden. Toch kan het nog beter: door asfalt milieuvriendelijker te maken en slimme snufjes erin te verwerken.
Faces of ScienceMemoires aan een academisch martelwerktuig4 september 2019Hoe schrijf je een proefschrift?Voordat ik aan mijn proefschrift begon had ik vrij romantische ideeën over het schrijven van mijn dissertatie. De praktijk bleek heel wat weerbarstiger...
Faces of ScienceHet bacteriële immuunsysteem van CRISPR-Cas15 augustus 2018CRISPR 101, deel 1Bij het woord CRISPR-Cas denken veel mensen aan het sleutelen aan je DNA, maar wist je dat CRISPR-Cas ook een bacteriee...
Faces of ScienceSchooluniformen: wondermiddel tegen pesten?9 november 2017Schooluniformen: wondermiddel tegen pesten?Veel kinderen worden gepest vanwege hun kleding. Vermindert het pestgedrag op school als iedereen een uniform draagt? Het lijkt me prachtig als getreiter zo simpel op te lossen is. Maar werkt het?
Faces of ScienceNetwerken in je ontbijt14 augustus 2017Netwerken in je ontbijtMijn favoriete muesli bestaat uit havermout, rozijnen en cranberries. Maar wat eten andere mensen het liefst in hun muesli? Een mueslinetwerk geeft het antwoord!
Faces of ScienceGetest: vijf tips tegen een writer's block12 september 2016Getest: vijf tips tegen een writer's blockNiet miepen maar typen, het is al jaren mijn trouwe motto. Als studente Nederlands tikte ik dan ook moeiteloos duizenden woorden voor weekopdrachten. Tijdens mijn master Cognitive Neuroscience leer...
Faces of ScienceRock dat proefschrift!8 juni 2016Rock dat proefschrift!Schrijven: niet het meest hippe onderwerp voor een feestje. Toch heb ik de laatste tijd over weinig andere dingen kunnen praten: het proefschrift over mijn onderzoek moest nu echt af. Goed voorbere...
Faces of ScienceIn de flow komen23 september 2014De laatste loodjes wegen echt het zwaarst!Het was even radiostilte, maar hier ben ik weer met een nieuwe blog.
Het N-woord: scheldwoord of geuzennaam?18 juli 2007Het N-woord: scheldwoord of geuzennaam?Het woord negerzoen werd twee jaar geleden door de fabrikant omgedoopt tot Buys zoen. Toch is het woord negerzoen, evenals het woord neger nog niet verdwenen uit de Van Dale. In Amerika is het woor...
Hoe leer je een taal waar geen woorden voor zijn?19 februari 2019Recensie De Taal van smaak – Reinier SpreenEen boek schrijven over een onderwerp waar geen woorden voor zijn. Reinier Spreen durfde het aan, wat leidde tot het onlangs verschenen De taal van smaak. Een toegankelijk, breed ingestoken boekje waa...
Hoe 'fair trade' in ons leven kwam4 januari 2019Historicus Peter van Dam duikt met ‘Wereldverbeteraars’ in de geschiedenis van ‘eerlijke producten’De markt voor eerlijke producten groeide ook in 2018 flink. Maar hoe heeft het fairtradeconcept eigenlijk zo groot kunnen worden? Het boek Wereldverbeteraars geeft een fascinerend inkijkje.
Cacao bewijs van complexe cultuur in Ecuador1 november 2018Archeologisch onderzoek bewijst vroege domesticering van de cacaoboomCacao is veel eerder gedomesticeerd dan we dachten, en niet door de Maya's. Dit wijst onderzoek naar oude cacaoresten uit.
Voedingshypes ontrafeld25 juni 2018Voedingshypes ontrafeldIn ‘De Eetwijzer’ duikt kok en journalist Anthony Warner in de verwarrende wereld van de voedingshypes. Op een grappige toon en met een wetenschappelijke basis legt hij de pijnpunten van deze hypes...
Is de hunkering naar snacks te overwinnen?8 februari 2018Is de hunkering naar snacks te overwinnen?Ook als je geen honger hebt, kan het zien van een snackbar al ‘lekkere trek’ opwekken. Psycholoog Ghislaine Schyns onderzocht of het doorbreken van dit soort koppelingen mensen kan helpen afvallen.
Het nut van onze microben24 november 2017Recensie van het boek ‘De microbemens’ van microbioloog Remco KortMicrobioloog Remco Kort wil met zijn boek ‘De microbemens’ het onzichtbare leven uit het verdomhoekje halen. Hij wil de lezer laten inzien dat microben onmisbaar zijn voor de toekomst van onze plan...