Waarom nu al praten over synthetische biologie?9 januari 2015Waarom nu al praten over synthetische biologie?Synthetische biologie is een relatief jong vakgebied. Het onderzoek vindt plaats achter gesloten laboratoriumdeuren. Toepassingen hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Waarom moeten we nu dan to...
'Chemie en biologie zijn geen gescheiden werelden'29 mei 2019Omer Markovitch bouwt modellen om chemische soortvorming te voorspellenVoordat er leven was, vertoonden moleculen al gedrag dat lijkt op leven. Omer Markovitch probeert dat gedrag via computermodellen te begrijpen en te voorspellen.
‘Onze kill switch is een heel goed voorbeeld van synthetische biologie’7 november 2014Interview met Wen Wu, captain van het iGEM team Wageningen 2014Aan de Wageningen Universiteit doen studenten experimenten met BananaGuard; een bacterie die schadelijke schimmels vernietigt. Is de schimmel opgeruimd, dan gaat de bacterie zelf ook dood. Met deze...
‘De koppeling tussen biologie en elektronica is een hele stap vooruit’7 november 2014Interview met Anamaria Buda, captain van het iGEM team Delft 2014Een microbiële sensor die landmijnen kan detecteren. Die werd de afgelopen maanden in elkaar geknutseld door een studententeam van de TU Delft, Universiteit Leiden en Hogeschool Rotterdam. Met hun ...
Biologie voor in bed, op het toilet of in bad19 september 2013Biologie voor in bed, op het toilet of in badBiologie is ieder moment van de dag overal om je heen en binnen in je. Dat wetenschapsjournalist Stephan van Duin gefascineerd in door de natuur en leven blijkt al uit zijn voorwoord. In de ruim ho...
Faces of ScienceSpanning in het lab voor de synthetische biologie wedstrijd van het jaar31 maart 2017Spanning in het lab voor de synthetische biologie wedstrijd van het jaarAl jaren doen we in Wageningen mee aan een prestigieuze, internationale wedstrijd voor synthetische biologie. En wij zijn er dit jaar ook weer bij!
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan11 mei 2023Even over evolutie: de mens staat niet bovenaanHet beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
'Moleculen zijn niet ver van je bed'8 september 2022Interview met Ben Feringa en Anouk LubbeMoleculen zijn overal om ons heen en er valt van alles over te vertellen. Dit laten Ben Feringa en Anouk Lubbe zien in ‘Alledaagse Moleculen’. NEMO Kennislink sprak met de...
'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'5 november 2021'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'"We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles", zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'18 juni 2021Dan Jing Wu wil niet alleen onderzoeken, maar ook ondernemenVaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Een duik in het dierlijk bewustzijn27 april 2021Recensie ‘Metazoa’ van Peter Godfrey-SmithWaarom versiert een heremietkreeft zijn schelp? Waarom gooit een octopus met rommel? In Metazoa zoekt Peter Godfrey-Smith naar antwoorden aan de hand van de evolutie van het bewustzijn in dieren.
Op ontdekkingsreis langs alle 61 Waddeneilanden15 februari 2021Recensie ’61 eilanden in de Waddenzee’ van Evert Jan PrinsEvert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
In vijf stappen door het mysterie van het leven22 oktober 2020Nobelprijswinnaar Paul Nurse schrijft helder en toegankelijk over een van de grootste wetenschappelijke vragenHet fenomeen 'leven' is nog lang niet helemaal begrepen, maar in zijn boek 'Wat is leven?' praat Paul Nurse je snel bij. Een prima instapboek voor dit ingewikkelde onderwerp.
'Wat er in onze cellen gebeurt is helemaal niet logisch'17 juli 2020Interview met Spinozawinnaar Jacques NeefjesSpinozawinnaar Jacques Neefjes onderzoekt processen op celniveau. Zijn werk heeft zelfs geleid tot verbetering van antikankermedicijnen.
'Een wiskundig model is geen toekomstvoorspeller'14 juli 2020Interview met wiskundige Martin BootsmaMartin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas10 juli 2020Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-CasDrie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
Wetenschap als examenvak op Tilburgse school3 juni 2020Wetenschap als examenvak op Tilburgse schoolHet Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
Kunstmatige cellen 'praten' over grote afstand met elkaar13 april 2020Levensecht sneeuwbaleffect zorgt voor versterkte signalenJan van Hest is laureaat van de Spinozapremie 2020. NEMO Kennislink sprak hem onlangs over synthetische cellen die over grote afstand communiceren.