Bladstructuur verbetert batterijen24 april 2017Bladstructuur verbetert batterijenBatterijen veel sneller op- en ontladen. Dat is mogelijk dankzij nieuw onderzoek van een internationale groep wetenschappers. Opmerkelijk genoeg keken ze daarvoor een trucje af bij bladeren.
Overal elektriciteit, maar nergens batterijen20 december 2021Delftse wetenschappers zoeken naar manieren om ‘gratis energie’ te oogstenVan de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Nobelprijs scheikunde voor uitvinders lithium-ion-batterij9 oktober 2019Nobelprijs scheikunde voor uitvinders lithium-ion-batterijMobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen; ze gebruiken allemaal de lithium-ion-batterij. Goodenough, Whittingham en Yoshino vonden deze uit.
Lithium-ion-batterij werkt ook met magnesium28 april 2015Ontdekking kan leiden tot krachtigere batterijenVoor het eerst hebben Amerikaanse wetenschappers waargenomen dat magnesium-ionen het werk van lithium in een batterij over kunnen nemen. Dat kan krachtigere batterijen met een hogere capaciteit opleve...
Nieuwe batterij lijkt te mooi om waar te zijn5 april 2017Wetenschappers presenteren ‘vaste’ batterij met hoge capaciteit‘Batterijveteraan’ John Goodenough komt op 94-jarige leeftijd met een mogelijk nieuwe batterijrevolutie: een accu zonder vloeibare onderdelen met een capaciteit die vele malen hoger ligt dan de hui...
'De jonge aarde was een gigantische batterij'9 februari 2021Volgens Eloi Camprubi Casas was het ontstaan van leven een middel voor de aarde om energie kwijt te rakenGaten in de oceaanbodem boden ooit precies de juiste omstandigheden voor het ontstaan van leven. "In al het leven vinden we die omstandigheden terug."
Met vleermuizen samen onder één dak3 juli 2023Een nachtelijke speurtocht naar beschermde dieren in een woonwijkSpouwmuren moeten beter worden gecontroleerd op vleermuizen voor ze worden geïsoleerd. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Onlangs speurde stagiaire Silke 's nachts naar vleermuizen bij hui...
Speelgoed met een wetenschappelijk tintje24 november 2022Tips van de NEMO Kennislink-redactieDe feestdagen staan weer voor de deur en voor veel mensen betekent dat: cadeautjes. De redactie van NEMO Kennislink helpt graag een handje, en tipt spelletjes en speelgoed met een snufje wetenschap.
Moderne energieopslag volgens stokoude technieken24 juni 2022Moderne energieopslag volgens stokoude techniekenLang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet ...
Organische chips communiceren als levende cellen7 november 2021Yoeri van de Burgt werkt aan een brein-op-een-chipOm onze hersenen zo goed mogelijk te imiteren moet je vergelijkbare bouwstenen gebruiken. Yoeri van de Burgt probeert met organische materialen een efficiënte, energiezuinige en goedkope computerchip ...
Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningen23 april 2021Twitterfilter heeft moeite met het herkennen van meningenHet gebeurt regelmatig: iemand krijgt een twitterban opgelegd omdat hij bijvoorbeeld over corona of vaccins twittert. Staan de filters niet te streng afgesteld?
Ook zachte materialen bewegen synchroon19 februari 2021Flexibele reepjes kunststof ‘communiceren’ onderling en stemmen hun beweging op elkaar afChristiaan Huygens zag al dat slingeruurwerken soms synchroon gaan bewegen. Wetenschappers hebben dit verschijnsel nu ook aangetoond bij reepjes kunststof.
Op jacht naar de geluksknop in onze hersenen11 november 2020Kan diepe hersenstimulatie ons gelukkig(er) maken?Je hersenen beïnvloeden door stroomdraden te implanteren. Kan die techniek ons gelukkig maken? In de film 'Hunting for Hedonia' staat deze vraag centraal.
'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'17 februari 2020'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
Faces of ScienceMoet je introvert zijn als onderzoeker?23 maart 2021Moet je introvert zijn als onderzoeker?We kennen het beeld van de onderzoeker, bedolven onder de boeken, die al een tijd geen daglicht meer heeft gezien. Moet je als onderzoeker introvert zijn?
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren deel 2: Energie17 december 2014Hoe kunnen katalysatoren helpen om het energievraagstuk op te lossen?Olie, kolen en gas worden in Nederland gebruikt als voornaamste energiebronnen. Deze ruwe grondstoffen zijn echter niet altijd direct geschikt als brandstof.
Nobelprijs voor Scheikunde naar evolutie in het lab3 oktober 2018Nobelprijs voor Scheikunde naar evolutie in het labDe Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar Frances Arnold, George Smith en Sir Gregory Winter, voor hun gecontroleerde evolutie van eiwitten in het lab.
Het geheim van een goede fiets wordt hier ontrafeld17 oktober 2019Op bezoek in het fietslab van de TU DelftEen stuur dat ervoor zorgt dat je nooit meer valt en een speciale fiets waarmee je wedstrijden wint. Het is een kleine greep uit de innovaties waar ze bij het fietslab van de TU Delft aan werken. <...