Shiral Gangadin
Faces of Science

Shiral Gangadin

Onderzoeker van schizofrenie, UMCG

  • email

"Wat gebeurt er met je immuunsysteem en in je hersenen als je schizofrenie hebt?"


Wie:
Shiral Gangadin

Wat:
Neurowetenschapper

Waar:
Universitair Medisch Centrum (UMC) Groningen

Studie:
Bachelor Psychobiologie (UvA, Amsterdam), Master Neurosciences (VU, Amsterdam)

Promotie gaat over:
Hoe het immuunsysteem samenhangt met de hersenstructuur en de mentale klachten van mensen met schizofrenie.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik het heel interessant vind dat je menselijk gedrag mogelijk kan verklaren door de biologie (van de hersenen).

Geboren:
1995

Leukste aan wetenschapper zijn:
Nieuwsgierig zijn. Misschien herken je wel dat je als jong kind (of je broer/zus) heel veel “waarom?” vroeg. Dat doen wetenschappers eigenlijk nog steeds. Alleen als je het antwoord niet vindt, kan je nu zelf bedenken wat voor onderzoek er nodig is om die vraag te beantwoorden.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Mijn eerste internationale schizofrenieconferentie. Tijdens zo’n week presenteren wetenschappers over de hele wereld over het onderzoek wat ze uit hebben gevoerd. Ik vond het heel erg interessant en inspirerend om te zien dat zo veel mensen met hetzelfde onderwerp bezig zijn, maar dat allemaal op een andere manier benaderen. En dat het ook nog mijn eerste keer in Italië was, maakte het extra bijzonder.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Tegenslag. Of het nu teleurstellende resultaten zijn, of twee weken werk wat opnieuw moet omdat je ergens niet aan hebt gedacht, onderzoek doen gaat niet altijd soepel. Inmiddels kijk ik naar sommige problemen alsof het onderzoeksprojectjes zijn. Dan bedenk ik een plan om het op te lossen en blijf ik kijken hoe het beter kan. Zo maak ik er toch weer iets leukers van!

Hobby’s:
Films & series, muziek, fotografie, mijn kamer- en kantoorplanten

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil mensen een kijkje geven in de wetenschap. Waarom en hoe ik samen met mijn collega’s onderzoek doe bijvoorbeeld. Wat psychose en schizofrenie eigenlijk zijn, is vaak ook niet duidelijk voor iedereen en er zijn veel vooroordelen over. Maar waar ik zelf als examenleerling het meest aan zou hebben gehad, zijn verhalen van mensen die eigenlijk ook niet precies wisten wat ze later wilden worden. En als blogger voor Face of Science kan ik hier allemaal iets in betekenen!

Wie is je grote voorbeeld?:
Eigenlijk niet echt iemand, maar tegelijkertijd iedereen. Ik heb geleerd dat wanneer je jezelf (te veel) vergelijkt met anderen, je onnodig onzeker wordt. Maar als je dat niet doet en gewoon interesse toont in een ander, raak je geïnspireerd door iedereen.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Journalist

En toen je 17 was:
Student

Leukste reactie op je onderzoek:
Soms verwacht ik van mijzelf dat ik (ooit) alle antwoorden moet hebben. Na wat uitleg over mijn onderzoek zei een vriend eens: “Maar dat is toch heel ingewikkeld?”. Ja, eigenlijk best wel… Dat liet mij wel inzien dat ik af en toe mijn verwachtingen moet bijstellen. Eigenlijk is dat dus accepteren dat sommige dingen nou eenmaal ingewikkeld zijn. Dan is het aan de wetenschap om dat steeds wat verder uit te pluizen.

Ik en de media:

Filmpje voor Universiteit van Nederland

Interview: Bram en de wetenschap – Simvastatine en het immuunsysteem

Alle publicaties van Shiral Gangadin