Rukayyah Reichling
Faces of Science

Rukayyah Reichling

Historica en Islamloog, UvA

  • email
  • linkedin

"Mekkapelgrims onder een koloniale loep: Hoe Nederlanders 100 jaar geleden door de lenzen van camera’s een blik wierpen op het leven van een voor hen verboden stad."


Wie:
Rukayyah Reichling

Wat:
Taal- en letterkunde (bachelor), antropologie (master), arabistiek (tweede master) en geschiedenis (lerarenopleiding)

Waar:
Universiteit van Amsterdam

Studie:
Bachelor: Taal- en Letterkunde (‘Université Libre de Bruxelles’)
Eerste master: Sociale en Culturele Antropologie (‘KU Leuven’)
Tweede master: Arabistiek (‘KU Leuven’)

Promotie gaat over:
Hoe Nederlanders 100 jaar geleden nieuwe media gebruikten om de bedevaart vanuit Indonesië naar Mekka in beeld te brengen.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Het globale aspect van mijn onderzoek is zeer bijzonder. In de late koloniale periode werden reizen voor veel mensen toegankelijker, waardoor meer moslims dan ooit de bedevaart naar Mekka ondernamen. Ik vind het ontzettend spannend me voor te stellen hoe talloze pelgrims uit alle windstreken toen in Mekka bij elkaar kwamen. Ook vind ik het prachtig zo veel te werken met beeldmateriaal: de foto’s blazen de gebeurtenissen en (koloniale) ontmoetingen van toen een nieuw leven in.

Geboren:
In augustus 1993, in het huis van mijn ouders op enkele tientallen meters afstand van de Duits-Belgische grens.

Leukste aan wetenschapper zijn:
De wetenschap is een ontdekkingsreis: je weet nooit precies van tevoren wat je tegenkomt en met iedere stap die je zet, breid je een stukje van je horizon uit.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
De aha-momentjes! Als ik in het archief zit en door oude documenten blader en dan iets vind wat ik helemaal niet had verwacht.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
De geschiedenis is complex, zeker de geschiedenis van de bedevaart naar Mekka. In deze stad treffen uiteenlopende culturen, talen en levens elkaar. Als individuele onderzoeker kan je altijd maar een deel van deze complexiteit belichten.

Hobby’s:
Ik hou van knutselen (ik heb een zwakte voor winkels waar kleurrijk papier wordt verkocht), koken (liefst met mijn Kptn Cook App – een absolute aanrader voor alle keukenliefhebbers!) en sporten (als ik ooit gevraagd zou worden om een definitie voor het gevoel van ‘vrijheid’ vast te leggen – je weet maar nooit –, zou deze zeker het woord ‘racefiets’ bevatten). De pandemie heeft bovendien een enthousiaste wandelaar van mij gemaakt.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik hoop een nieuw en divers publiek te bereiken: mensen die altijd al ervan hebben gedroomd naar Mekka te gaan, maar ook mensen die zich deze stad in hun beste dromen niet kunnen voorstellen.

Wie is je grote voorbeeld?:
Annemarie Schimmel (1922-2003), een Duitse islamoloog, is al heel lang mijn grote voorbeeld. Ik ben onder de indruk van de tientallen talen die zij beheerste en de belangrijke werken die ze schreef over islamitische mystiek. Ik kan me nog goed herinneren dat ik hoorde dat zij was overleden, ook al was ik nog niet eens tien jaar oud.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Lerares, architecte en tandarts.

En toen je 17 was:
Geograaf, kunstenaar en sportinstructrice.
En nog héél veel meer. Toen ik 17 was moest ik kiezen voor één studierichting en dit vond ik vreselijk.

Drie jaar later, toen ik al bezig was met mijn master, schreef ik een gedicht over al mijn verschillende interesses, in het Frans.

Rukayyah Reichling voor NEMO Kennislink


Leukste reactie op je onderzoek:
“Mag ik ook een keer met jou meekomen naar het archief?”, vroeg iemand me met gloeiende ogen, na mijn verhaal over mijn werkdag. Mijn enthousiasme over de ‘gouden’ vondsten uit het archief was blijkbaar besmettelijk geweest.


Ik en de media

Filmpje over mijn onderzoek rond de eerste documentaire over de hadj

3-minuten pitch over mijn PhD-onderzoeksproject

Artikel in het populairwetenschappelijk tijdschrijft ZemZem

Alle publicaties van Rukayyah Reichling