"Hoe ontwikkel je een beschermlaag tegen ongewenst, plakkerig vuil?"
Wie:
Annemarie Maan
Wat:
Scheikundige
Waar:
Rijksuniversiteit Groningen
Studie:
Scheikunde
Promotie gaat over:
Het ontwikkelen van vuilafstotende beschermlagen. Het is vergelijkbaar met de waterafstotende laag op je regenjas, maar dan bedoeld tegen vuil.
Ik koos dit vakgebied omdat:
Het een enorm veelzijdig vakgebied is. Je kunt er alle kanten mee op, van het klonen van bacteriën tot aan de massaproductie van kunststoffen. Stiekem vind je het overal om je heen. In de plastic flesjes waar je uit drinkt. Het aansteken van een lucifer en het koken van een ei. In technologische hoogstandjes zoals computers, mobiele telefoons en auto’s. Pas toen ik scheikunde studeerde, besefte ik dat deze wetenschap een bindende factor is in ons dagelijks leven, en werd ik nog nieuwsgieriger naar het vak.
Leukste aan wetenschapper zijn:
Als wetenschapper daag je jezelf constant uit. Je moet puzzels oplossen, die misschien wel tot een heel ander antwoord leiden dan je had gedacht. Jij moet er een verklaring voor zien te vinden, en het behapbaar maken voor anderen. Elke puzzel is een nieuwe uitdaging, en ik ga die graag aan. Want het moment dat je een puzzel oplost, dat geeft toch een adrenalinekick!
Geboren:
28 maart 1995
Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Tijdens het jaarlijkse theaterfestival Noorderzon in Groningen kregen kinderen tussen de vier en twaalf jaar de kans om voor een dag wetenschapper te zijn. In onze ‘Magische Moleculenkraam’ mochten ze allerlei scheikundige proefjes doen. Van het scheiden van peper en zout met een ballon tot aan kleurrijk olifantentandpasta en plakkerig maizena. Het was prachtig om de nieuwsgierigheid en verbazing op de nog jonge gezichten te zien.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Als wetenschapper is het soms hollen of stilstaan. Het ene moment liggen er vijf verschillende taken op je bord en het andere moment lijkt het onderzoek even stil te staan. Toch gaat het in mijn hoofd altijd door, en is het soms lastig de werkgerelateerde gedachten uit te zetten. Kunnen en durven loslaten, dat is heel belangrijk in ons vak. Op die manier sta je weer open voor nieuwe suggesties of ontdekkingen. Dit hoop ik nog te leren in de komende jaren van mijn promotie.
Hobby’s:
Muziek, ontwerpen en creëren, films&series, zumba, koken, reizen (cultuur snuiven). Telt eten ook als hobby?
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Dat ik, via mijn blogs en vlogs, jongeren kan aansteken met mijn enthousiasme voor de wetenschap. Scheikunde wordt vaak als een lastig vak gezien. Het is erg abstract en ook wel een beetje saai. Maar zodra je door de zure appel heen bijt en het grotere plaatje ziet, weet ik zeker dat scheikunde veel leuker blijkt te zijn dan je in eerste instantie had gedacht. Ik wil de lezer daarbij helpen.
Wie is je grote voorbeeld:
Mijn broer, Tim
Wat wilde je worden toen je 7 was:
Dierenarts
En toen je 17 was:
Onderzoeker
Leukste reactie op je onderzoek:
‘Zodra jouw product op de markt komt, wil ik graag zo’n vuilafstotende laag voor op mijn leesbril. Zo hoef ik hem nooit meer schoon te maken.’
Ik en de media:
Interview Ukrant
Spotlight Pitch Prijs en artikel over felicitaties met de Spotlight Pitch Prijs
Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd!