"Mensen in rampsituaties zijn vaak verrassend aardig en behulpzaam voor elkaar."
Wie:
Adriaan Duiveman
Wat:
Historicus
Waar:
Radboud Universiteit
Studie:
Geschiedenis
Promotie gaat over:
Hoe achttiende-eeuwse Nederlanders omgingen met natuurrampen
Ik koos dit vakgebied omdat:
Het verleden je helpt om het heden beter te begrijpen. Dingen waarvan we nu denken dat ze hartstikke nieuw zijn kwamen vroeger ook al voor, en dingen die we nu als eeuwenoud beschouwen zijn soms juist veel recenter ontstaan dan je denkt.
Geboren:
1993, Kampen (Overijssel)
Leukste aan wetenschapper zijn:
De tijd krijgen om echt in een onderwerp te duiken. Verder zit ik in een gezellige en inspirerende onderzoeksgroep. Samen nadenken en ideeën uittesten is een erg leuk onderdeel van mijn werk.
Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Tijdens de Nacht van de Wetenschap en Maatschappij in de Ridderzaal mocht ik – in black tie! – een tafel met mensen uit de media, het bedrijfsleven en de politiek toespreken over ons onderzoek. Ze waren oprecht geïnteresseerd en stelden goede vragen. Dat was een hele toffe ervaring.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Het eindeloze bijschaven aan een artikel wordt soms wel eens saai. Het echte onderzoek is dan al gedaan, je betoog staat al, maar vervolgens zit je alleen nog eindeloos met punten en komma’s te schuiven. Dat is toch niet echt mijn grootste hobby.
Hobby’s:
Tennis, vrienden
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Laten zien dat geschiedenis niet (alleen) draait om veldslagen en koningen met lange Romeinse cijfers achter hun naam, maar om de gebruiken, ideeën en emoties van mensen zoals jij en ik.
Wie is je grote voorbeeld?:
Misschien niet eens een historicus, maar een journalist: Malcolm Gladwell. In zijn essays voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker weet hij complexe sociologische theorieën heel begrijpelijk, herkenbaar en spannend te maken.
Wat wilde je worden toen je 7 was:
Astronaut, en ik wilde een pannenkoekenrestaurant bouwen dat daadwerkelijk van gestapelde pannenkoeken was gemaakt.
En toen je 17 was:
Journalist, maar ik wist al wel dat ik daarvoor sowieso geschiedenis wilde studeren.
Leukste reactie op je onderzoek:
Mensen zijn vaak zichtbaar opgelucht als ik uitleg dat uit onderzoek blijkt dat mensen in rampsituaties vaak verrassend aardig en behulpzaam voor elkaar zijn. Mijn onderzoeksonderwerp is zeker niet ‘gezellig’, maar ergens toch ook wel hoopvol.