Sarai Keestra
Faces of Science

Sarai Keestra

Medisch onderzoeker, Amsterdam UMC

  • email
  • linkedin

"Een goede start voor alle kinderen, daar heb je generatieslang plezier van."


Wie:
Sarai Keestra

Wat:
Medisch onderzoeker en geneeskundestudent

Waar:
Amsterdam UMC, bij de afdelingen epidemiologie en kindergeneeskunde.

Studie:
Human Sciences (University College London) en Medische Antropologie (University of Durham), daarna Schakelprogramma Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Promotie gaat over:
Welke rol spelen de eerste 1000 dagen bij het vormen van je gezondheid? Dat probeer ik te begrijpen vanuit een evolutionair perspectief. Daarbij kijk ik vooral naar de schildklier, een orgaan dat centraal staat in de energiehuishouding van ons lichaam.

Ik koos dit vakgebied omdat:
De eerste 1000 dagen vanaf de conceptie vormen de basis voor een gezond leven. Alhoewel wij van onze ouders genen erven die zogenaamd het ‘instructieboekje’ vormen van wie we zijn en hoe we eruitzien, vind ik het fascinerend dat de vroege leefomgeving de uitwerking hiervan kan beïnvloeden. Wij mensen zijn superdiverse en plastische organismen, en ik vind het spannend om beter te begrijpen hoe genen en omgeving samenwerken om ons te maken wie we zijn.
Daarnaast kijk ik specifiek naar de schildklier, een vlindervormig orgaan in je hals dat een belangrijke rol speelt in het regelen van groei, hersenontwikkeling, en metabolisme. De schildklier is extra interessant omdat deze al heel lang met ons meegaat in onze evolutionaire geschiedenis. Schildklierproblemen komen tegenwoordig in de Westerse wereld vooral voor bij vrouwen, met name rondom de zwangerschap en de overgang, en is een onderbelicht onderwerp in de medische wetenschap. Als vrouwelijke wetenschapper vind ik het extra belangrijk om aandacht te besteden aan gezondheidsproblemen die vooral vrouwen treffen, zoals schildklierproblemen maar ook auto-immuunziekten of klachten rondom de menstruatie.

Geboren:
Ik ben thuis geboren op 19 mei 1997 in Amsterdam. Op dat moment vonden nog 35% van de bevallingen thuis plaats, ondertussen is dat nog maar minder dan 15%.

Leukste aan wetenschapper zijn:
Het gevoel op het moment dat je iets nieuws vindt. Omdat je dan de enige persoon bent in de wereld die op dat moment iets weet over hoe wij allemaal in elkaar steken. Het leukste is dan dit verhaal uit te dragen aan anderen. Want wat heeft het voor zin om allemaal superinteressant onderzoek te doen als niemand er vervolgens van afweet. Mensen enthousiasmeren voor je onderzoek is een van de leukste dingen als wetenschapper, vandaar dat het Faces of Science program zo tof is!

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Te veel om te kiezen! Zo bracht ik in de zomer van 2018 een paar weken door met de BaYaka jager-verzamelaars in het noorden van Congo-Brazzaville. Ik leerde daar net zo veel over hoe zij leven en de wereld zien, als over hoe bizar wij in Europa leven en de Westerse samenleving eigenlijk is. Een ander bijzonder moment was toen ik hielp bij de opgravingen in Atapuerca, Spanje, waar de oudste menselijke restanten zijn gevonden in West-Europa. Op een dag vond ik daar de hoektand van een leeuw die zeker al zeker 450,000 jaar gestorven was. Ook stuitten we op een vuistbijl die waarschijnlijk voor het laatst door een van onze menselijke voorouders vastgehouden was. Deze ervaringen vind ik bijzonder, omdat ik dan meer leer over wat het betekent een mens te zijn.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Elke keer dat je een vraag beantwoordt, komen er drie vragen bij. Maar je kunt niet in een keer die drie nieuwe vragen onderzoeken. Op welke vraag ga je je als eerste richten? Elke keer dat je ja zegt tegen een interessant project, zeg je ook nee tegen andere dingen die ook belangrijk zijn. Zo ook in de balans tussen het privéleven en het leven als wetenschapper. Er zijn eindeloos veel interessante projecten waar je aan kunt werken, maar het is ook belangrijk jezelf af en toe proberen ‘uit te zetten’ en gewoon lekker van het leven om je heen te genieten.

Hobby’s:
Lezen, zingen, tekenen, reizen, naar de bioscoop gaan met vrienden.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik vind nieuwsgierigheid een van de mooiste menselijke kwaliteiten. Als kind stellen we enorm veel vragen, maar de meesten van ons verliezen deze nieuwsgierigheid naar mate we ouder worden. Als blogger voor Faces of Science hoop ik deze nieuwsgierigheid weer te stimuleren met mijn enthousiasme om vragen te stellen. Daarbij vind ik het niet alleen belangrijk om te vragen hoe de wereld in elkaar steekt, maar ook waarom dingen zijn zoals ze zijn en hoe je tot een bepaald antwoord komt. Ik wil laten zien dat wetenschapper een divers en creatief beroep is, waarbij je voor altijd met kinderlijke bewondering naar de wereld blijft kijken.

Wie is je grote voorbeeld?:
Als kind was mijn grote voorbeeld zeker Jane Goodall, zij is een pionier op het gebied van onderzoek naar Chimpansees en hun gedrag. He bestuderen van primaten en de menselijke evolutie was toen nog echt een mannenbolwerk. Ze is nu 88 jaar oud en zet zich nog steeds in voor duurzame natuurbescherming. Daarnaast was ik ook altijd gefascineerd door Mary Anning, geboren in 1799 in Zuidwest-Engeland, die op twaalfjarige leeftijd het eerste fossiel van een Ichtyosaurus vond. Dat is een soort zeemonster uit de tijd van de dinosauriërs. Haar fossiele vondsten droegen destijds bij aan de realisatie onder wetenschappers dat dieren konden uitsterven, wat uiteindelijk leidde tot de ontwikkeling van de evolutietheorie.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
‘Dierenprofessor’ of detective.

En toen je 17 was:
Paleoantropoloog (dan onderzoek je met opgravingen en DNA-onderzoek de evolutie van uitgestorven menssoorten).

Leukste reactie op je onderzoek:
Hoewel het onderzoeken van de schildklier mij eerst heel niche leek, vind ik het superleuk om te merken dat veel mensen een persoonlijk verhaal hebben. Over zichzelf of een familielid/vriend(in)/kennis met een schildklierprobleem en daardoor erg enthousiast worden over mijn onderzoek. Omdat patiënten vaak met vage klachten bij de dokter komen, duurt het vaak lang voordat er iets aan wordt gedaan. Zij hebben het gevoel dat zij eindelijk gehoord worden.


Ik en de media:

Political pressure in the U.K. prompted more universities to report clinical trial results, Ed Silverman, (2022), STAT News

Africa should tackle failures in technology sharing, Francis Kokutse, (2021), University World News

Passing exams and planning protests — the role of students in the access to medicines movement, Médecins Sans Frontières

Sofia Weiss Goitiandia dives into Access to Medicines, Vaccines and the Covid-19 Pandemic with Medical Anthropologist and Health Equity Advocate Sarai Keestra, The Interdisciplinarian, Harvard Public Health Review

In the push for new vaccines, taxpayers keep paying and paying, Samanth Subramanian, (2021), Quartz

More than 1,600 clinical trials run by UK universities violate reporting rules, Till Bruckner, (2020), Transparimed

Alle publicaties van Sarai Keestra