Nozizwe Dube
Faces of Science

Nozizwe Dube

Jurist en rechtswetenschapper, UM

  • email
  • x
  • linkedin

"Hoe kan intersectionele discriminatie – uitsluiting op basis van meerdere discriminatiegronden tegelijkertijd – erkend worden in rechtspraak en anti-discriminatiewetgeving?"


Wie:
Nozizwe Dube


Wat:
Jurist en rechtsgeleerde/rechtswetenschapper


Waar:
Universiteit Maastricht


Studie:
Bachelor in de Rechten aan Katholieke Universiteit Leuven (België), Master in de Rechten aan Katholieke Universiteit Leuven (België) en Venice International University (Italië)


Promotie gaat over:
Rechters en anti-discriminatiewetgeving veronderstellen dat mensen gediscrimineerd worden omdat ze óf vrouw, óf zwart zijn, óf een beperking hebben, enzovoort. Maar soms worden zwarte vrouwen gediscrimineerd omdat ze zwart én vrouw zijn. Ik onderzoek hoe discriminatie op basis van meerdere discriminatiegronden tegelijkertijd, erkend kan worden in rechtspraak en anti-discriminatiewetgeving van de Europese Unie (EU). Ik focus mij op anti-discriminatiewetgeving op EU-niveau omdat die omgezet worden in nationale anti-discriminatiewetgeving in de verschillende EU lidstaten.


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik van jongs af aan al veel interesse heb in mensenrechten, waar anti-discriminatie een belangrijk onderdeel van is.


Geboren:
1995 in Zimbabwe


Leukste aan wetenschapper zijn:
Als wetenschapper heb je de mogelijkheid om je te verdiepen in een onderwerp van jouw interesse. Tijdens je onderzoek blijf je telkens nieuwe inzichten opdoen en je kennis verruimen. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om van gedachten te wisselen met andere wetenschappers die onderzoek doen rond vergelijkbare thema’s tijdens conferenties overal ter wereld.


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Mijn onderzoek is gebaseerd op intersectionaliteit, een theorie binnen het recht die ontwikkeld is door Amerikaanse juriste en professor Kimberlé Crenshaw. Onlangs schreef ik een artikel over intersectionele discriminatie in EU anti-discriminatierecht, die ik op een conferentie aan de universiteit van Gent presenteerde. Tot mijn verbazing was professor Crenshaw er zelf aanwezig, en ze gaf mij heel fijne complimenten over mijn paper en presentatie. Ze gaf ook aan dat ze zelf veel van mijn inzichten heeft geleerd.


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Het is vaak een uitdaging om een balans te vinden tussen werk en privé als je onderzoek doet. Het gebeurt wel dat je tijdens het weekend of vakantie nog aan je artikel of presentatie wil werken. Het is als wetenschapper daarom belangrijk om tijd te maken om te ontspannen.


Hobby’s:
Reizen, lezen, tennissen


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil jongeren en andere lezers een kijk op wetenschap en onderzoek geven. Daarnaast hoop ik dat jongeren ook meer leren van mijn onderzoek zelf, aangezien intersectionaliteit als thema steeds belangrijker wordt overal ter wereld.


Wie is je grote voorbeeld?:
Mijn moeder. Als vluchteling heeft ze haar leven helemaal moeten heropbouwen in een nieuw land (België), en tegelijkertijd zorgde ze er ook voor dat ik niets tekort kwam.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Advocaat


En toen je 17 was:
Apotheker


Leukste reactie op je onderzoek:
Sommige mensen waarderen mijn onderzoek omdat het bijdraagt aan de juridische vertaling van de bijzondere soort van discriminatie die ze ervaren, die tot vandaag weinig erkenning krijgt in de juridische wereld (bij rechters, advocaten, en in rechtsleer). Dergelijke reacties geven veel goesting om door te gaan met mijn onderzoek, omdat ik zie hoe mijn werk bijdraagt tot positieve maatschappelijke verandering.


Ik en de media:

“Wat is Intersectionaliteit? Nozizwe Dube legt uit”:

Zwijgen is Geen Optie

Mundia Inspireert: Professor Eva Brems en Nozizwe Dube in gesprek over mensenrechten

Het nieuwe normaal! – Nozizwe Dube

Mijn website

Law Review 2022, Universiteit Maastricht

Alle publicaties van Nozizwe Dube