"Ik bouw aan het onhackbare quantuminternet van de toekomst."
Wie:
Kian van der Enden
Wat:
Experimenteel natuurkundige
Waar:
QuTech, TU Delft
Studie:
Technische Natuurkunde
Promotie gaat over:
Het bouwen van een quantuminternet tussen twee steden
Ik koos dit vakgebied omdat:
Het quantuminternet ontwikkelen ligt op de perfecte lijn tussen fundamenteel onderzoek en het ‘in het echt’ toepassen. Dat vind ik heel interessant. Het lijkt me geweldig deze technologie dan ook zodanig door te ontwikkelen dat het bij bedrijven en mensen thuis komt.
Geboren:
Delft, leuke toevalligheid!
Leukste aan wetenschapper zijn:
Elke dag nieuwe dingen ontdekken over enorm veel verschillende onderwerpen, zodat je over van alles meer blijft leren.
Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Ik werd geïnterviewd voor een Duits wetenschapsprogramma op TV, Galileo (zie link beneden). Dat heb ik als kind veel gekeken, dus het was supergaaf om daar na zoveel jaar eindelijk zelf in te komen.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Je moet altijd scherpe vragen blijven stellen, en doorvragen als je dingen niet begrijpt. Het is makkelijk om snel te stoppen met die vragen. Maar als je vooruitgang wil maken in je onderzoeksveld, is tot het kleinste punt details snappen onmisbaar.
Hobby’s:
Ik kan me geen leuker werk voorstellen dan wat ik nu doe, daarom is het meeste van mijn ‘hobbytijd’ werken aan mijn onderzoek. Buiten het lab hou ik erg van wandelen in natuurgebieden en roadtrips.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Het veld van quantumtechnologieën is enorm interessant, maar voelt vaak erg ongrijpbaar. Ik wil dit vakgebied wat dichterbij brengen en de lezers enthousiasmeren om misschien wel zelf hier aan te willen werken.
Wie is je grote voorbeeld?:
Mezelf over 20 jaar
Wat wilde je worden toen je 7 was:
Professor in de ruimtevaarttechniek! Toen wilde ik al een technische richting op. Alleen kijk ik nu niet naar het heelal, maar juist naar het kleinste wat er bestaat.
En toen je 17 was:
Interessant genoeg wist ik het toen juist niet. Ik ben begonnen met studeren toen ik 16 was. Dus dat ik de technische hoek op wilde gegaan, klopte nog steeds. Waar ik terecht zou komen stond ik volledig voor open. Maar promoveren stond toen niet eens op het lijstje!
Leukste reactie op je onderzoek:
Mensen vinden het heel leuk dat wij als klein land zo op kop lopen met het onderzoek in dit veld. Die steun en gedeeld enthousiasme zorgt bij mij voor extra energie om hard te werken zodat we koppositie houden!
Ik en de media:
“Quantenphysik: Der Schlüssel für das Internet der Zukunft? | Galileo | ProSieben”: