Isabelle Pirson
Faces of Science

Isabelle Pirson

Medische Ethiek, LUMC

  • email
  • linkedin

"Hoe kunnen we een gene editing therapie voor de ziekte van Duchenne op een verantwoorde manier ontwikkelen"

Wie: Isabelle Pirson

Wat: Medische Ethiek

Waar: Leids Universitair Medisch Centrum

Studie: Bachelor Biomedische Wetenschappen (UvA); Master Biomedical Sciences (VU); Master: Philosophy, Bioethics and Health (VU)

Promotie gaat over: De ethische aspecten van de ontwikkeling van een gentherapie voor de spierziekte van Duchenne.

Ik koos dit vakgebied omdat: Tijdens mijn bachelor biomedische wetenschappen verwonderde ik me vaak over wat we allemaal kunnen en weten – als het gaat om het menselijk lichaam en manieren om gezondheid te verbeteren. Tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat biomedisch onderzoek en daaruitvolgende behandelingen maatschappelijke gevolgen hebben. Het beïnvloedt hoe we gezondheid en zorg benaderen en kan gevolgen hebben voor zaken als veiligheid, risico's en gelijke toegang tot zorg. Ik miste deze reflectie en ben daarom ook filosofie en bio-ethiek gaan studeren.

Geboren: 1994

Leukste aan wetenschapper zijn: Dat je veel vrijheid krijgt en tijd hebt om echt iets uit te zoeken, en dat je werkt aan iets dat maatschappelijk relevant is. Wat ik ook leuk vind aan mijn onderzoek is de samenwerking met verschillende disciplines.

Meest bijzondere moment als wetenschapper: In mijn eerdere werk bij het Rathenau Instituut werkte ik mee aan de dialoog ‘het dier als donor’. Hier onderzochten we wat Nederlanders vinden van het gebruiken van dieren als orgaandonor, en organiseerden we dialogen door heel Nederland. Ik vond het erg leuk en bijzonder om met veel verschillende mensen te praten, en had bij elke dialoog weer nieuwe inzichten.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Het is altijd complexer en genuanceerder dan je in eerste en tweede (en soms derde) instantie denkt.

Hobby’s: hardlopen, pilates, lezen, hockey

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik hoop lezers kennis te laten maken met of zelf ethisch te laten reflecteren op de (gevolgen van) wetenschappelijke ontwikkelingen. En ik zou graag lezers enthousiasmeren voor (ethiek in) de wetenschap, onder andere door een beter beeld te geven over wat dat precies inhoudt.

Wie is je grote voorbeeld?: -

Wat wilde je worden toen je 7 was: Marien bioloog

En toen je 17 was: Dokter

Leukste reactie op je onderzoek: 'Aah, zo had ik er nog niet naar gekeken!'

Ik en de media: 

Artikel in het Parool

Artikel in het Parool over de Citotoets

Artikel in New Scientist

Artikel in New Scientist

Artikel in New Scientist

Artikel in New Scientist

Artikel in New Scientist

Alle publicaties van Isabelle Pirson