Friso Timmenga
Faces of Science

Friso Timmenga

Filosoof, RUG

  • email
  • linkedin

"Hoe maken we kennis breder en inclusiever?"

Wie: Friso Timmenga

Wat: Filosoof

Waar: Campus Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen

Studie: Rechten en filosofie aan de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie gaat over:  Hoe we op een bredere en inclusievere manier naar kennis kunnen kijken, vooral naar wetenschappelijke kennis. Hoe geven we verschillende soorten kennis een plek binnen onderzoek en onderwijs? En wat bedoelen we eigenlijk als we het hebben over ‘verschillende soorten kennis’? Om deze vragen te beantwoorden, gebruik ik filosofische ideeën uit Latijns-Amerika en Japan. Deze filosofische tradities laten zien dat kennis altijd ontstaat binnen een netwerk van relaties. Dit verschilt van ons alledaagse objectieve kennisbegrip, waarin kennis juist meer waarde krijgt wanneer het zo veel mogelijk losstaat van sociale of andersoortige relaties.

Ik koos dit vakgebied omdat: Ik altijd gefascineerd ben geweest door de grote vragen en erachter wilde komen hoe je deze het beste kunt beantwoorden. Niet dat filosofen altijd de juiste antwoorden hebben, maar zij oefenen wel dagelijks in het omgaan met deze vragen. Daarom voelt filosofie vaak meer als een levenshouding dan als harde wetenschap. Deze houding ontwikkelen we door zelf op zoek te gaan naar antwoorden, gebaseerd op het werk van denkers uit verschillende tijden en culturen en natuurlijk onze eigen argumenten.

Geboren: In 1997

Leukste aan wetenschapper zijn: Dat je de vrijheid krijgt om je te verdiepen in de zaken die je zelf echt belangrijk en interessant vindt.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:  Om andere filosofen tegen te komen die dezelfde vragen stellen als jijzelf en tegen dezelfde problemen aanlopen.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Je zou zeggen dat meer lezen en nadenken ervoor zorgt dat je je steeds ‘slimmer’ gaat voelen. Maar het tegendeel is waar: hoe meer je je in een bepaald onderwerp verdiept, hoe meer je erachter komt dat je eigenlijk maar weinig weet. Dat is soms demotiverend. Toch geloof ik dat omgaan met je eigen onwetendheid essentieel is voor een goede wetenschapper. En al helemaal voor een goede filosoof!

Hobby’s: Lezen, pianospelen en het theater bezoeken

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik wil niet alleen mijn onderzoek met zoveel mogelijk mensen bespreken, maar ook laten zien wat het betekent om als filosoof aan de universiteit te werken. Veel mensen zien de universiteit als een bolwerk van kennis, maar ik wil graag de waarde van twijfel en onzekerheid binnen de academische muren laten zien. Juist door niet weg te lopen voor de moeilijke vragen, probeer ik wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen.

Wie is je grote voorbeeld?: Oef, over moeilijke vragen gesproken! Ik ben eigenlijk geïnspireerd door iedereen die openlijk vragend en zoekend in het leven staat. Dat zijn vaak mijn filosofische collega’s maar ook bijvoorbeeld mijn (groot)ouders.

Wat wilde je worden toen je 7 was: Schrijver

En toen je 17 was: Acteur

Leukste reactie op je onderzoek: “Zo heb ik er zelf nog nooit over nagedacht!”

Ik en de media: Ik schrijf en redigeer al een paar jaar blogs voor filosofisch webzine Bij Nader Inzien. Je vindt ze hier: Friso Timmenga – Bij Nader Inzien

Alle publicaties van Friso Timmenga