"Ik hoop in de toekomst een 4D-geprint kloppend hart te maken met mijn onderzoek naar biomaterialen"
Wie:
Dan Jing Wu
Wat:
Biomedisch ingenieur
Waar:
Technische Universiteit Eindhoven
Studie:
Biomedical Engineering
Promotie gaat over:
Supramoleculaire biomaterialen, meer specifiek met het ontwikkelen en verwerken van responsieve polymeren (een speciaal soort plastic) die bijvoorbeeld reageren op licht, temperatuur of water. 3D-geprinte objecten zijn normaliter stijf en onbeweeglijk, maar weefsels zijn dynamisch en groeien mee – denk aan spier- en hartweefsel. Daarom wil ik juist een beweegbaar biomateriaal maken die je met externe factoren en op een gecontroleerde manier kunt stimuleren om op een dynamische manier de weefselregeneratie aan te sturen. Het zou helemaal gaaf zijn als we in de toekomst bijvoorbeeld een volledig synthetisch hart kunnen maken dat ook echt pompt.
Ik koos dit vakgebied omdat:
Vroeger vond ik veel creatieve dingen leuk zoals spelen met Lego, tekenen en knutselen. Op de middelbare school kwam ik achter dat ik beta-vakken heel erg interessant vond, maar ik wilde ook iets waarbij ik mijn creativiteit kon uiten. Dus de Technische Universiteit (TU) was een logische keuze voor mij. Ondernemerschap leek mij ook heel erg leuk, dus ben ik eerst begonnen bij de studie Technische bedrijfskunde. Helaas was de studie toch anders dan ik had gedacht. Ik miste de echte beta-vakken zoals biologie, natuurkunde en scheikunde, dus na een half jaar ben ik overgestapt binnen de TU. Biomedische Technologie sprak mij erg aan. Het idee dat je naar een oplossing zoekt om ‘de mens’ te repareren vond ik erg fascinerend. We leren heel erg analytisch en probleemoplossend te denken.
Geboren in:
1989
Leukste aan wetenschapper zijn:
The sky is the limit! Oneindig mogelijkheden om een probleem op te lossen en iets nieuws uit te vinden. Dit gaat soms in samenwerking met bijvoorbeeld artsen, biologen, scheikundige of zelfs bedrijven. Daarnaast is ons werk super divers, wat het zo leuk maakt. Vaak ben ik bezig met verschillende projecten, daarnaast kunnen we bachelor- en masterstudenten begeleiden, af en toe een cursus volgen, schrijven en presenteren van de onderzoeken, wekelijks meetings of lezingen volgen en af en toe gaan we op conferentie.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Het is vaak ‘vallen en opstaan’. Theoretisch zouden hypotheses en ideeën moeten werken, maar in praktijk is dat vaak anders vanwege vele factoren. Dit is soms heel frustrerend omdat je er dagen of weken aan hebt gewerkt, maar het kan ook interessant zijn omdat het weer nieuwe vragen opwekt.
Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Het moment dat je een email ontvangt met daarin dat je manuscript over je onderzoek eindelijk is geaccepteerd en het gepubliceerd wordt.
Hobby’s:
Van jongs af aan heb ik altijd veel gedanst en nu nog steeds. Sinds twee jaar ben ik gaan boksen en trainen voor wedstrijden. Daarnaast heb ik samen met een vriendin een mode-bedrijf NOYA NOIR wat als een hobby is begonnen.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Het laten zien van wat een promotie-onderzoek inhoudt. Veel mensen weten niet wat een wetenschapper doet, behalve de hele dag in een witte labjas stofjes bij elkaar gooien. Ik denk persoonlijk dat het belangrijk is om anderen, voornamelijk scholieren, te laten zien wat er achter de schermen gebeurt en hoe een wetenschapper te werk gaat en waarom onderzoek doen zo belangrijk is.
Wie is je grote voorbeeld:
Mijn opa. Hij was een architect die veel huizen heeft ontworpen en hij was cartograaf bij het leger. Hij is een man die talent had voor alles: van intellectueel en technische berekeningen tot aan muziek maken en tekenen. Alles leerde hij zichzelf aan. Hij heeft mij altijd geleerd dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen alles kunt leren en bereiken.
Wat wilde je worden toen je 7 was?:
Dokter
En toen je 17 was?:
Chirurg of ondernemer
Leukste reactie op je onderzoek:
“Wow dus jij maakt organen? Kun je een nieuwe lever voor me maken?”
Ik en de media
Mijn optreden bij de “Universiteit van Nederland”:
Uitleg van mijn onderzoek in 1 hartslag:
Is er een dokter in de zaal?-RTL 4
Kunnen we ooit een kloppend hart van biomaterial maken?-BNR Nieuwsradio
Kan een 3D-printer helpen bij snellere genezing van ernstige wonden? – NPO radio 1
TU Eindhoven Ontwikkelt ‘chemo-gel’ tegen buikvlieskanker – NU.nl
TU Eindhoven Ontwikkelt ‘chemo-gel’ tegen buikvlieskanker – Studio040
Menselijke vaasjes (National Geographic Magazine NL – 06/2019)
Mijn website
Artikel over mijn onderzoek in Cursor
Mijn social media Kanalen: