“Gegevensbescherming is belangrijk, maar niemand leest die privacy policies. Hoe zit dat precies?”
Wie:
Claudia Quelle
Wat:
Onderzoeker van gegevensbescherming
Waar:
Tilburg University, Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT)
Studie:
Bachelor rechtsgeleerdheid aan het Utrecht Law College; Master Law and Technology + Research Master in Law aan Tilburg University.
Promotie gaat over:
de Algemene Verordening Gegevensbescherming, en dan vooral de nieuwe verantwoordelijkheid van bedrijven om bij het verzamelen en gebruiken van jouw gegevens ook je rechten en vrijheden te beschermen.
Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik het leuk vind om na te denken over de plek van het individu in de rechtsorde. Wie beslist of persoonsgegevens wel of niet worden verwerkt? De Algemene Verordening Gegevensbescherming geeft hierbij een rol aan bedrijven zelf, maar ook aan individuen. Je hebt als ‘betrokkene’ allerlei rechten waar je zelf een beroep op kan doen. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je geen spam ontvangt of betwisten of het wel legitiem is dat jouw stad een ‘slimme stad’ is die je afval in de gaten houdt.
Geboren:
Amstelveen
Leukste aan wetenschapper zijn:
Als wetenschapper mag je nieuwsgierig zijn en kritisch kijken naar het kleine stukje werkelijkheid dat je bestudeert. Je hebt daarom voor een deel de vrijheid om nieuwe ideeën te ontwikkelen — aan de hand van bestaande kennis natuurlijk. Ook kun je met andere wetenschappers in gesprek gaan, bijvoorbeeld tijdens reading groups en workshops. Daarnaast geven de meeste wetenschappers ook onderwijs. Het is hartstikke leuk om op deze manier de kennis die je opdoet te verruimen en te delen met anderen.
Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Het moment dat je, na maandenlang een onderwerp te bestuderen, de mogelijkheid hebt om je bevindingen te delen met peers en studenten. Bijvoorbeeld het moment dat je voor het eerst op een conferentie een geïnteresseerd publiek hebt. Of het moment dat je studenten na een college enthousiast met je komen praten over hun eigen ideeën.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Je hebt een hoop moed nodig om je eigen ideeën uit te werken, maar moet tegelijkertijd open staan voor verbeteringen of zelfs falsifiëring.
Hobby’s:
Ik hou van breien. Wol is prachtig, en als je je wolletje goed kent, dan kan je er iets moois én functioneels mee maken. Sinds kort verf ik ook garens met natuurlijke materialen, zoals de avocadopit of de stokroos.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil graag laten zien welke vragen je kan bestuderen aan de rechtenfaculteit en inzicht bieden in de gegevensbescherming.
Wie is je grote voorbeeld:
Dat is een lastige vraag! Er zijn een hoop mensen die grote dingen hebben gedaan, en ook een hoop mensen die op hun eigen, bewonderenswaardige manier een goed leven leiden of hebben geleid.
Wat wilde je worden toen je 7 was:
Ik wilde met een kompas en een tentje op pad en nieuwe gebieden in kaart brengen.
En toen je 17 was:
Toen dacht ik niet aan de toekomst.
Leukste reactie op je onderzoek:
“Ik lees nooit die privacy policies! Waarom moet ik nou steeds op ‘Akkoord’ klikken?” Een uitstekende vraag waar een antwoord op moet zijn. Toestemming staat immers in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.
Veel van mijn papers en blogs staan op SSRN