Charlie Loopuijt
Faces of Science

Charlie Loopuijt

Trans linguist, RU

  • email
  • linkedin

"Hoe gebruiken en spelen trans en non-binaire personen met taal om hun identiteiten uit te drukken binnen een taalsysteem dat niet altijd passende woorden biedt?"

Wie: Charlie Loopuijt (die/hij)

Wat: Trans linguistics

Waar: Radboud Universiteit

Studie: BA Liberal Arts and Sciences, University College Maastricht, MSc Pedagogical Sciences: Youth at Risk, University of Amsterdam, MSc Sociology: Gender, Sexuality, and Society.

Promotie gaat over:

Mijn onderzoek ‘Linguistic Desire Paths’, onderzoekt hoe trans en non-binaire individuen taal gebruiken en met taal spelen om zichzelf en hun identiteit beter te kunnen uiten. Ik verbind deze strijd ook met hun welzijn: wat is de impact van het gebrek aan geschikte taal op het welzijn van trans en non-binaire personen, maar ook: hoe kan taal een bron van veerkracht zijn?

Ik koos dit vakgebied omdat:

Dit onderwerp koos mij eigenlijk min of meer. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar mijn interesse in talen, mijn achtergrond in het kijken naar het welzijn van trans- en queer-mensen, samen met mijn wens om bij te dragen aan het uitbreiden van onze kennis over trans- en non-binaire levens, maakte dit eigenlijk het perfecte onderzoeksveld voor mij. Ik breng veel van mezelf in mijn werk en zie dat als een kracht.

Geboren: Montreux, Zwitserland 1994

Leukste aan wetenschapper zijn:

Je eigen wetenschappelijke pad creëren en ontdekken, zowel alleen als samen met collega's.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:

Het presenteren van het onderzoek van mij en mijn collega’s over de toename van transgenderzorg, "Mijn Gender, Wiens Zorg?”, op een groot congres in Ierland. Ik zag hoe iedereen zijn unieke bijdrage leverde, waardoor ons onderzoek zo goed werd ontvangen. Dat was echt teamwork. Onderzoek doen met meerdere mensen, vooral de doelgroep zelf, en daarover discussiëren is voor mij heel belangrijk.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:

Je eigen pad volgen betekent soms niet weten waar je naartoe gaat, wat je doel is, wat je te wachten staat, en of je überhaupt de juiste richting opgaat. Dat is behoorlijk lastig, maar zelfvertrouwen helpt enorm.

Hobby’s: lezen, poëzie schrijven, skateboarden, skiën (maar moeilijk te doen in Nederland), queer voetbal coachen, buitenspelen!

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:

Ik wil graag op een genuanceerde manier over thema's zoals gender praten, vanuit mijn positie als behoorend tot de gemeenschap en vooral ook als onderzoeker. Over het algemeen ben ik een groot voorstander van het zo toegankelijk mogelijk maken van onderzoek. Ik wil graag mijn kennis en bevindingen delen, en nog meer delen.

Wie is je grote voorbeeld?:

Ik heb niet echt één groot voorbeeld, maar meerdere. Ik word geïnspireerd door mensen in de academische wereld die de moed hebben om anders te denken dan verwacht. Een van mijn grootste voorbeelden is Dr. Skyler Jackson, een van mijn begeleiders aan de Yale School of Public Health in de VS. Hij heeft me geholpen om groot te dromen en mijn onderzoek voort te zetten, zelfs als niet iedereen het begrijpt.

Wat wilde je worden toen je 7 was: Ik herinner me het nog best helder: ik liep langs het Meer van Genève in mijn thuisstad, en mijn oom was op bezoek. Op een gegeven moment riep ik: "Op een dag spreek ik negen talen!" Nou, ik wist niet precies wat ik wilde worden, maar ik heb altijd mijn gevoel gevolgd. Van jongs af aan al. Nu spreek ik vijf talen. Ik ben er bijna!

En toen je 17 was: Toen ik jong was, kon ik het nog niet echt goed uitleggen, maar ik wilde graag een soort "schoolcounselor" zijn, zoals ik vaak op Amerikaanse tv-series zag. Iemand die een eigen kantoor op school heeft, met de deur altijd open, en die jongeren helpt met uitdagingen in hun leven. Ik wilde er voor mensen zijn op de manier waarop ik zelf iemand had kunnen gebruiken. Ik had geen grote of wilde dromen; ik wilde en wil het leven gewoon wat zachter maken voor de mensen die vaak naar de rand van de samenleving worden geduwd.

Leukste reactie op je onderzoek: De leukste reacties zijn van jonge queer en trans personen die zeggen dat ze zich gezien voelen door mijn onderzoek.

Ik en de media: artikelen van/over jou in de media, met hyperlinks

Flirten met Queer zijn mag voor artiesten geen verdienmodel zijn, vindt de queer community, artikel in Trouw

Mijn gender, wiens zorg? Onderzoek naar de toename in en veranderingen van de vraag naar transgenderzorg | Rapport | Rijksoverheid.nl

Alle publicaties van Charlie Loopuijt