Wie:
Anouk Mesch
Wat:
Gezondheidswetenschappen, voedingswetenschappen en onderwijswetenschappen
Waar:
Wageningen University & Research
Studie:
Liberal Arts & Sciences aan Erasmus University College (bachelor) en Voeding & Gezondheid aan Wageningen University & Research (master)
Promotie gaat over:
Hoe we gezond en duurzaam eten kunnen stimuleren in de middelbare school-context.
Ik koos dit vakgebied omdat:
Eten staat heel centraal in ons leven – er gaat meestal geen dag voorbij dat we niet eten. Ik vind het fascinerend dat we met zoiets simpels als eten al zo’n groot verschil kunnen maken, zoals bij klimaatverandering en gezondheidsverschillen. Verder vind ik het heel boeiend dat er niet één simpel antwoord is voor dit vraagstuk: we hebben inzichten uit verschillende vakgebieden nodig en dat probeer ik te combineren in dit onderzoek. Dat past goed bij mijn brede interesses.
Geboren:
In een klein dorpje in de buurt van Gorinchem in 1997.
Leukste aan wetenschapper zijn:
Als wetenschapper leer je continu nieuwe dingen bij. Je stelt jezelf steeds nieuwe vragen en gaat op zoek naar nieuwe kennis. In mijn promotieonderzoek vind ik het erg leuk en verrijkend om van alles bij te leren over een voor mij nieuw vakgebied: onderwijswetenschappen. Verder vind ik het erg belangrijk om met wetenschap bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken. Het werkt daarom ontzettend motiverend als ik van anderen hoor dat zij iets kunnen met de resultaten van ons onderzoek!
Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Als je je ideeën deelt met anderen én tegelijk weer van hen leert: bijvoorbeeld op een congres, als ik lesgeef op de universiteit, als ik op een middelbare school kom voor mijn onderzoek of via Faces of Science!
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Afbakenen. Er is namelijk zoveel interessants te onderzoeken. Je zou denken dat je met onderzoek doen de wereld beter begrijpt. Maar hoe meer je te weten komt, hoe complexer alles lijkt te zijn! Het valt me op dat als je in je onderzoek een vraag beantwoordt, er eigenlijk meer vragen bijkomen . Wat dat betreft houdt onderzoek nooit op! Dat maakt onderzoek doen soms best overweldigend.
Hobby’s:
Van alles! Maar voornamelijk: muziek maken, koken, de natuur in.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Te laten zien hoe leuk en veelzijdig onderzoek is! En dat onderzoek niet altijd over één vakgebied hoeft te gaan. Toen ik een studie moest kiezen, vond ik het ontzettend lastig me te focussen op één vakgebied, maar mijn project laat zien dat juist het combineren van veel soorten kennis (interdisciplinair onderzoek) belangrijk is om de puzzelstukjes bij elkaar te rapen.
Wie is je grote voorbeeld?:
Eigenlijk heb ik niet één groot voorbeeld. Ik heb veel respect voor mensen die in het onderwijs werken en zich elke dag inzetten om een nieuwe generatie klaar te stomen voor de huidige maatschappij. Verder haal ik veel inspiratie uit gesprekken met anderen, door te luisteren naar hun ideeën en wat hen drijft in hun werk.
Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juf, of troubadour. Dat laatste had ik in een boek gelezen en dat leek me fantastisch: dan kon je tegelijkertijd muziek maken, verhalen vertellen, nieuwe mensen ontmoeten én reizen!
En toen je 17 was:
Poeh… de 17-jarige ‘ik’ vond die vraag helemaal niet zo makkelijk. Het antwoord ging van arts naar docent, muzikant en nog veel meer!
Leukste reactie op je onderzoek:
Het valt me op dat mensen vaak direct over hun persoonlijke ervaringen beginnen als ik iets vertel over mijn onderzoek: over hun middelbare schoolperiode, of hoe ze nu thuis koken. Bijna iedereen kan zich dus wel iets voorstellen bij mijn onderzoek. Soms verdedigen mensen zelfs wat ze eten, haha. Of delen ze hun nieuwste recept. Dat laat maar weer zien hoe centraal ons eten eigenlijk is in ons leven.