Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Op zoek naar de grootste muggenmagneet

Image by Freepik

Word jij vaak door muggen gestoken? Dit was een vraag die veel bezoekers van Lowlands Festival 2023 overtuigend beantwoordden. Maar klopt dat ook? Daar proberen wij nu achter te komen.

7 december 2023

Tijdens het muziekfestival beweerden veel festivalgangers een ware muggenmagneet te zijn. Anderen meenden dat ze vrijwel nooit werden gestoken. Op een festivalcamping zijn muggenbulten hooguit irritant, maar in tropische gebieden kunnen muggen ziektes zoals malaria met zich meedragen. Toch is er maar weinig duidelijk over verschillen in aantrekkingskracht tot muggen. Daarom onderzochten wij, een team van microbiologen aan het Radboudumc, de prikvoorkeuren van muggen afgelopen augustus op Lowlands Science.

Sara Lynn Blanken voor NEMO Kennislink

Sinds 2015 staan er ieder jaar verschillende containers op het terrein van Lowlands, die samen Lowlands Science heten. In deze containers geven groepen van verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen informatie over hun onderzoek, meestal door ter plekke een eigen onderzoekje uit te voeren. Dit jaar mochten wij ons ingediende voorstel laten zien. Wat deden we precies?

Sara Lynn Blanken voor NEMO Kennislink

Muggenmagneten

We bedachten een manier om muggenmagneten onder de festivalgangers te identificeren. Enthousiaste bezoekers konden vrijwillig meedoen met ons onderzoek, wat begon met een anonieme vragenlijst over onder andere alcohol-inname, dieet, en persoonlijke hygiëne. Er zijn namelijk studies die laten zien dat bier-inname de aantrekkingskracht tot muggen kan verhogen, maar deze studies zijn klein in het aantal deelnemers. Daarna maten we met een blaastest het alcoholpercentage en noteerden we de lichaamstemperatuur; muggen houden van warme oppervlaktes.

Ook gebruikten we wattenstaafjes om bacteriën en stofjes op de huid van de deelnemers op te vangen, sommige zure stofjes op je huid vergroten de aantrekkingskracht mogelijk. Als laatste volgde de echte test: deelnemers legden hun arm tegen een plastic kooi met echte muggen. Deze muggen konden de deelnemers ruiken, maar niet prikken. Sensitieve camera’s onder de kooi volgden het gedrag van de muggen, zo zagen wij hoeveel muggen er op de geur afkwamen. Deelnemers konden hun aantrekkelijkheidsscore vergelijken met een ander, om er zo direct achter te komen of de ander nou inderdaad minder aantrekkelijk is.

Sara Lynn Blanken voor NEMO Kennislink

Aantrekkingskracht

We zijn nog druk bezig met de analyse, maar liefst 500 mensen deden mee aan ons onderzoek. De aantrekkingskracht verschilde behoorlijk! Deze verschillen proberen we te linken aan antwoorden in de vragenlijst en de stofjes op de huid, om zo te achterhalen waarom muggen sommige mensen nou zo aantrekkelijk vinden. Dit onderzoek vond niet plaats in een gecontroleerde omgeving, en er valt natuurlijk genoeg te compenseren of met een korreltje zout te nemen. Zo weten we (nog) niet wat de basdreun van de grootste festivaltent 100 meter verderop met onze resultaten heeft gedaan. Maar er zijn vast een aantal muggenmagneten te vinden op een terrein vol feestende en zwetende mensen. De dreunende bas filteren we er dan wel uit!

ReactiesReageer